Skip directly to content

Sanasto-1

Sanasto

 

Bakteremia
Bakteereita on päässyt vereen. Voi olla ohimenevä ja oireeton tila. Tyypillisiä bakteremian oireita ovat kuume ja yleinen sairauden tunne.

 

Invasiivinen pneumokokki-infektio
Bakteeri on päässyt tunkeutumaan ihon tai limakalvojen muodostaman suojamuurin läpi kehon alueelle, jonka pitäisi olla steriili (bakteremia, sepsis). Tällaisia alueita ovat mm. veri ja aivo-selkäydinneste, nivelneste ja keuhkopussi.

 

Laumasuoja
Laumasuojaksi kutsutaan sitä, kun riittävä määrä väestöstä on rokotettu ja vastustuskykyinen jotakin tautia vastaan. Silloin tauti ei pääse leviämään, ja samalla myös rokottamattomien riski sairastua pienenee.

 

Meningiitti
Aivokalvotulehdus. Meningiitti mielletään usein bakteerin aiheuttamaksi aivokalvontulehdukseksi, mutta myös virukset aiheuttavat aivokalvontulehdusta. Bakteerin aiheuttama aivokalvotulehdus on yleensä virusmeningiittiä vakavampi tauti. Merkittävimpiä aivokalvotulehduksen aiheuttajabakteereita ovat meningokokki, pneumokokki ja hemofiilusbakteeri.

 

Otiitti
Välikorvatulehdus, jonka voi aiheuttaa virus tai bakteeri tai molemmat yhdessä.

 

Rokote
Mikrobeista tai näiden osista tehty valmiste, jota käytetään kyseisen mikrobin aiheuttamien tautien ehkäisyyn.

 

Rokottaminen
Rokotettaessa elimistölle annetaan pieni määrä taudinaiheuttajaa tai sen osaa sellaisessa muodossa, että se saa elimistössä aikaan suojan, immuniteetin, tätä taudinaiheuttajaa vastaan. Lisätietoja rokottamisesta saat mm. Terveyskirjastosta http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00798&p_haku=rokottaminen

Rokotetiedosta http://www.rokotustieto.fi/torjuttavat-taudit

ja THL:n sivuilta https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen

 

Sepsis

Verenmyrkytys, vaikea yleisinfektio eli tila, jossa bakteeri-infektio on levinnyt veren välityksellä useisiin kehon osiin ja elimiin.

 

Sinuiitti
Nenän sivuontelotulehdus. Sivuontelon limakalvon tulehdus, jonka aiheuttaa virus tai bakteeri tai molemmat yhdessä.

 

Peritoniitti
Vatsakalvotulehdus.

 

Pneumonia
Keuhkokuume eli keuhkokudoksen tulehdus. Aiheuttaja voi olla bakteeri tai virus tai molemmat yhdessä.

 

Endokardiitti
Bakteerien aiheuttama sydänläppien tulehdus.