Skip directly to content

Ovatko rokotuksesi ajan tasalla? – Tutkimuksen mukaan vain harva tietoinen

Ovatko rokotuksesi ajan tasalla? – Tutkimuksen mukaan vain harva tietoinen

 

Suomalaiset ovat hyvin perillä lastensa rokotuksista. Aikuisista sen sijaan harva tietää oman rokotussuojansa tilanteen. Moni ei myöskään tiedä, mitä rokotteita on mahdollista saada.

 

Vain 14 % 18–64-vuotiaista suomalaisista on kuullut aikuisten maksuttomasta rokotusohjelmasta. Rokotusohjelman rokotteet voi käydä ottamassa omalla terveysasemalla. Yli puolet aikuisista ei edes tiedä olevansa oikeutettuja tiettyihin maksuttomiin rokotuksiin.

                                                       

Lasten rokotuksia pidetään hyvin tärkeinä, ja suurin osa suomalaisista kokee, että on saanut niistä tarpeeksi tietoa. Tulokset käyvät ilmi lääkeyritys Pfizerin vuoden 2015 alussa tilaamasta ja mediatoimisto Voiton tekemästä tutkimuksesta. Tutkimukseen osallistui 1 002 vastaajaa.

 

Näin selvität rokotustietosi

 

Suomalaisten rokotukset merkitään potilaskertomuksiin, rokotettavalle annettavaan terveyskorttiin tai rokotuskorttiin. Rokotuskortteja voi olla laatikon pohjalla useita tai kortti voi olla kokonaan kateissa.

 

Jos olet kadottanut rokotuskorttisi, ainoa keino saada tietoa otetuista rokotuksista on selvittää ne itse. Kannattaa aloittaa kysymällä vanhemmilta lapsena otetuista rokotuksista. Selvitystyö jatkuu soittamalla läpi vanhat rokotuspaikat, kuten työterveysasemat ja terveyskeskukset.

 

Lapset ja nuoret rokotetaan kansallisen rokotusohjelman mukaisesti yhteensä yhtätoista tartuntatautia vastaan neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa. Aikuisilla kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluu joidenkin aiemmin saatujen rokotusten tehosteita, kuten kymmenen vuoden välein otettava kurkkumätä-jäykkäkouristusrokote.

 

Erityisesti riskiryhmään kuuluvien on syytä ottaa selvää rokotusohjelman rokotusten lisäksi kausi-influenssa- ja pneumokokkirokotteista.

 

Rokotuksilla terveempänä

 

Kansallisen rokotusohjelmaan kuuluvien rokotteiden lisäksi aikuiset voivat ottaa rokotusohjelmaa täydentäviä rokotuksia, jotka pääsääntöisesti kustannetaan itse. Näitä ovat esimerkiksi rokotukset hepatiittia ja pneumokokkia vastaan.

 

Kausi-influenssat ja esimerkiksi pneumokokkibakteerin aiheuttama keuhkokuume saattavat olla vaarallisia etenkin vanhuksille, pienille lapsille ja pitkäaikaissairaille. Pneumokokkibakteerin aiheuttamat vakavammat taudit johtavat usein sairaalahoitoon.

<< Takaisin artikkeleihin