Skip directly to content

Mistä pneumokokin voi saada ja miten se tarttuu?

Mistä pneumokokin voi saada ja miten se tarttuu?

 

Pneumokokkibakteerin luonnollinen elinympäristö on ihmisen nenänielu. Ihmisen ja pneumokokin yhteiselo on tavallisesti harmitonta, mutta sopivissa olosuhteissa pneumokokki voi aiheuttaa vakavan, jopa sairaalahoitoa vaativan taudin.
 

Terveistä aikuisista noin 10 prosentilta ja lapsista kolmannekselta löytyy nenänielusta pneumokokkibakteeri. Flunssa-aikana määrä lisääntyy, sillä silloin yli puolet lapsista kantaa pneumokokkia. Bakteeri tarttuu pisaratartuntana eli aivastuksen, yskimisen ja käsi-suu-kontaktin välityksellä. Siksi tartunta leviää erityisesti paikoissa, joissa on paljon ihmisiä tiiviissä kontaktissa toisiinsa, kuten laitoksissa ja päiväkodeissa. Myös terveet ihmiset voivat levittää pneumokokkibakteereita, sillä useimmat bakteerin kantajat ovat oireettomia.
 

Siihen, miksi pneumokokki toisinaan aiheuttaa sairauksia, vaikuttavat mm. vielä kehittymätön immuunijärjestelmä (pikkulapset), jo heikentynyt immuunijärjestelmä (ikääntyneet), lääkitykset, tietyt perussairaudet (esim. keuhkoahtauma, runsas alkoholinkäyttö, diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet) ja elämäntapatekijät (esim. tupakointi).