Skip directly to content

Tulehdukselliset sairaudet

Tulehduksellinen sairaus heikentää vastustuskykyä

 

Reuma, Crohnin tauti ja muut tulehdukselliset sairaudet altistavat ihmisen erilaisille infektioille, kuten pneumokokkitaudeille. Tunnista riskisi sairastua. 

 

Tiesitkö, että lähes puolellatoista miljoonalla suomalaisella on jokin pneumokokkitaudeille altistava riskitekijä? Yskiessä ja aivastaessa pisaratartuntoina leviävien pneumokokkibakteerien aiheuttamat pneumokokkitaudit ovat influenssan ohella länsimaiden merkittävimpiä kuolemaan johtavia infektiotauteja. Ikääntymisen myötä esimerkiksi riski sairastua pneumokokkibakteerin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen lisääntyy, mutta erityisen riskialttiita ovat ihmiset, jotka kuuluvat tiettyjen perustautiensa vuoksi riskiryhmään.

Krooniset tulehdussairaudet ja pneumokokki 

Yli 18-vuotiaista suomalaisista reilut 150 000 sairastaa kroonista tulehduksellista sairautta, kuten reumaa, haavaista paksusuolentulehdusta tai Crohnin tautia. Jos sinulla on tällainen sairaus, vastustuskykysi heikkenee ja riskisi sairastua pneumokokin aiheuttamaan tautiin on jopa nelinkertainen verrattuna terveisiin samanikäisiin.
 

Krooniset tulehdussairaudet aiheuttavat elimistöön jatkuvan tulehdustilan, mikä heikentää kehon kykyä puolustautua vieraita  bakteereja vastaan. Yksi näistä bakteereista on pneumokokki, joka voi aiheuttaa vakavia seurauksia. Tutkimusten mukaan tiedetään, että tulehduksellisten sairauksien riskiryhmässä sairastuvuus pneumokokkiin on selvästi suurempaa kuin muilla ja johtaa usein sairaalahoitoon. Todennäköisyys saada esimerkiksi keuhkokuume on suurempi. Jos sinulla on krooninen tulehduksellinen sairaus, sinun olisi hyvä harkita rokottautumista pneumokokkia vastaan. 

Keskustele lääkärin kanssa rokottautumisesta

Tulehduksellisia sairauksia potevia hoidetaan nykyisin yhä useammin uusilla biologisilla lääkkeillä, jotka ovat tehokkaita täsmälääkkeitä autoimmuunitauteihin. Ne lisäävät kehon tulehdusherkkyyttä, jolloin alttius sairastua muun muassa pneumokokin aiheuttamiin tauteihin on suurempi. Biologisia lääkkeitä käyttävien henkilöiden onkin tärkeää huolehtia, että pneumokokkirokotus otetaan ennen kuin tulehduksellisen sairauden hoitojakso alkaa.
Jos sinulla on tulehduksellinen sairaus, keskustele oman lääkärisi kanssa siitä, milloin rokottautua, jotta rokottamisesta olisi mahdollisimman paljon hyötyä sinulle. Vastaavasti jos käytät perinteisiä lääkkeitä, kuten kortisonia tai solusalpaajia, ne vaikuttavat puolustuskykyysi, jolloin on myös hyvä harkita rokottautumista. Tulehduksellisten sairauksien tila vaihtelee, ja paras hetki rokottautua riippuu siitä, miten tasapainossa kehosi on sairauden ja muun lääkityksen suhteen. 
 

Rokottautuminen ei suojaa kaikilta keuhkokuumeilta, aivokalvotulehduksilta ja yleisinfektioilta. Niitä aiheuttavat monet bakteerit ja virukset.

Näin suojaudut infektiotaudeilta

Huolehdi rokottautumisen ohella perussairautesi hoidosta lääkärin ohjeilla ja hänen määräämillään lääkkeillä. Monipuolinen ruokavalio, liikunta ja lepo luovat hyvän perustan välttyä pneumokokkien ja muiden bakteerien sekä virusten aiheuttamilta infektioilta. 
 

Huolellinen käsihygienia ja oikea yskimistapa ovat tehokkaita aseita pisaratartuntoja vastaan. Pese kädet, kun tulet ulkoa sisään, ennen ruoanlaittoa ja ruokailua sekä wc-käynnin, niistämisen, yskimisen ja aivastamisen jälkeen, niin ehkäiset tautien leviämistä. Yski mieluiten paperinenäliinaan tai hihan yläosaan, älä kämmeneen. Erityisen tärkeää tämä on influenssa-aaltojen aikoina. 

Mistä tunnistan pneumokokki-infektion?

Lähes kaikki meistä kantavat nenänielussaan pneumokokkibakteereita lyhyempiä tai pidempiä aikoja, mutta bakteerit eivät välttämättä aiheuta oireita. Jos olosuhteet kehossamme muuttuvat pneumokokin kannalta suotuisiksi, petollinen pöpö saattaa aiheuttaa infektion, joka voi olla lievimmillään poskiontelo- tai korvatulehdus. Se voi äityä myös vakavaksi keuhkokuumeeksi, aivokalvotulehdukseksi tai verenmyrkytykseksi.

 

3 sairautta, jotka pneumokokki voi aiheuttaa

Onko olosi voimaton tai sekava? Tuntuvatko kädet kylmiltä, hakkaako yskä kylkiluita? Näin tunnistat vakavat pneumokokkisairaudet.

 

Keuhkokuume väsyttää ja yskittää

Keuhkokuumeen tunnusmerkkejä ovat nopeasti nouseva kuume, kylki- tai vatsakipu sekä yskä, joka on alkanut näiden oireiden myötä. Saatat tuntea itsesi poikkeuksellisen väsyneeksi. Hyvin iäkkäillä ihmisillä tunnistettava oire on myös sekavuus. Tällainen ihminen voi haahuilla päämäärättömästi ja tuntea olevansa eksyksissä.

Keuhkokuumetta on aihetta epäillä myös silloin, kun on potenut flunssaa tai nuhakuumetta, joka yhden kahden viikon kuluttua pahenee, ja olo huononee entisestään. Kova yskä jatkuu, ja hengityskin muuttuu raskaaksi.

 

Aivokalvotulehdus on vaarallinen

Jos yleiskuntosi romahtaa radikaalisti ja nopeasti, olet voinut saada pneumokokkibakteerin aiheuttaman aivokalvotulehduksen. Muita tämän sairauden oireita ovat esimerkiksi korkea kuume, päänsärky, tajunnan häiriöt ja pahoinvointi. Hyvin iäkkäillä tauti voi olla kuumeeton.

Viruksen aiheuttamaan aivokalvotulehdukseen ei tavallisesti ole täsmälääkettä. Bakteerin aiheuttamaa aivokalvotulehdusta hoidetaan antibiootein.

Bakteeriperäinen aivokalvotulehdus on tautina vaarallinen, sillä siihen menehtyy 10–20 prosenttia sairastuneista hyvästä hoidosta huolimatta. Noin 5–20 prosenttia taudin sairastaneista saa jälkivaurioita, joita voivat olla kuulon tai näkökyvyn heikkeneminen.

 

Verenmyrkytys nostaa kylmän hien

Jos pneumokokkibakteeri tai jokin muu bakteeri pääsee verenkiertoosi, saattaa seurauksena olla sepsis eli verenmyrkytys. Pneumokokin aiheuttama verenmyrkytys voi levitä esimerkiksi tulehtuneiden keuhkojen kautta verenkiertoon ja muihin elimiin.

Jos yleiskuntosi huononee nopeasti, oksentelet, tunnet olosi sekavaksi tai kylmän hikiseksi ja kätesi sekä jalkasi ovat kylmät, saatat potea verenmyrkytystä.

 

Faktaa pneumokokista

 • Pneumokokki on infektiosairauksia aiheuttava bakteeri. Erilaisia pneumokokkeja on löydetty runsaat 90, joista noin 30 aiheuttaa valtaosan sairauksista.
   
 • Pneumokokkibakteeri on merkittävä taudinaiheuttaja paitsi lapsilla, myös aikuisilla ja erityisesti ikääntyneillä.
   
 • Pikkulapset ovat riskissä sairastua pneumokokkitauteihin kehittymättömän immuunijärjestelmän vuoksi.
   
 • Vastaavasti ikävuosien karttuminen on vakavien pneumokokkisairauksien riskitekijä, sillä immuunijärjestelmä eli elimistömme puolustuskyky heikkenee iän myötä, jolloin meistä tulee alttiimpia infektioille. Lisäksi tietyt sairaudet heikentävät immuunipuolustusta ja näin altistavat pneumokokkitaudeille.Tällaisia sairauksia ovat diabetes, krooniset hengityselinsairaudet, sydäntaudit sekä tulehdukselliset sairaudet.
   
 • Muita altistavia tekijöitä ovat immuunipuutokset ja elinsiirrot sekä pysyvä immunosuppressiivinen lääkitys muusta syystä, esimerkiksi reuman vuoksi.
   
 • Sairastumisriskiä lisäävät tupakointi, runsas alkoholin käyttö sekä sydämen tai maksan vajaatoiminta. Käsienpesun ja terveiden elintapojen lisäksi pneumokokilta voi suojautua rokottautumalla.

   

7 tapaa suojautua pneumokokilta

 

1. Hoida perussairauttasi huolellisesti. Noudata lääkärin ohjeita ja käytä sinulle määrättyä lääkitystä. Käy säännöllisesti kontrolleissa, jotta olet selvillä, reumasi tai Crohnin tautisi tilanteesta.

 

2. Pese kädet. Koska pneumokokkibakteerit leviävät pisaratartuntana ja käsikosketuksen välityksellä, hyvä käsihygienia on oiva tapa suojautua. Käsien pesu on tärkeää erityisesti influenssa-aaltojen aikana, sillä kosket päivittäin hissien nappuloita, ovenkahvoja ja muita pintoja, joita muutkin koskevat. Oikealla yskimistavalla vältät levittämästä bakteereita muihin. Yski ja aivasta hihan yläosaan tai paperinenäliinaan, älä kämmeniisi.

 

3. Liiku riittävästi. Liikunnalla ja terveellisillä elämäntavoilla voit pienentää riskiäsi sairastua pneumokokkitauteihin.

 

4. Nuku ja lepää. Säännöllinen uni edistää kehon tasapainoa, huono uni taas heikentää vastustuskykyä ja tuo herkästi liikakiloja, mikä altistaa sairastumiselle. Opettele rentoutumaan ja ajattelemaan myönteisesti.

 

5. Luovu turhasta. Tupakointi kannattaa lopettaa välittömästi, sillä se lisää riskiäsi sairastua pneumokokkitauteihin. Nauti samasta syystä alkoholia vain kohtuudella.

 

6. Ehkäise influenssaa. Rokottautuminen influenssakautena tarjoaa suojaa viruksen aiheuttamaa ikävää influenssaa vastaan, ja vastustuskykysi pysyy paremmin iskussa myös mahdollisen pneumokokin varalta. Pneumokokkitauteja esiintyy usein influenssan jälkitautina.

 

7. Suojaudu rokottautumalla myös pneumokokin varalta. Jos sinulla on tulehduksellinen sairaus, olet pneumokokkisairauksien riskiryhmää.