Skip directly to content

Sydänsairaudet

Sydänsairaudet altistavat pneumokokille

 

Jos sairastat esimerkiksi sepelvaltimotautia tai sydämen vajaatoimintaa, voit saada pneumokokkitartunnan miltei neljä kertaa todennäköisemmin kuin terveet. Näin ehkäiset tartuntaa ja suojaat itseäsi.
 

Tiesitkö, että lähes puolellatoista miljoonalla suomalaisella on jokin pneumokokkitaudeille altistava riskitekijä? Yskiessä ja aivastaessa pisaratartuntoina leviävien pneumokokkibakteerien aiheuttamat pneumokokkitaudit ovat influenssan ohella länsimaiden merkittävimpiä kuolemaan johtavia infektiotauteja. Ikääntymisen myötä esimerkiksi riski sairastua pneumokokkibakteeriin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen lisääntyy, mutta erityisen riskialttiita ovat ihmiset, jotka kuuluvat tiettyjen perussairauksiensa vuoksi riskiryhmään.

Sydänsairaudet ja pneumokokki

Pneumokokkisairauden riskiä lisäävät esimerkiksi sydänsairaudet. Jos sinulla on sepelvaltimotauti- tai sydämen vajaatoimintaa riskisi sairastua pneumokokkitauteihin on lähes neljä kertaa suurempi kuin terveillä ihmisillä. Riski kulkee molempiin suuntiin: jos olet jo sairastunut pneumokokin aiheuttamaan tautiin, kuten keuhkokuumeeseen tai verenmyrkytykseen, altistut muita herkemmin sydäntapahtumille. Sairastuminen voi tapahtua kuukauden jälkeen infektiosta.

Ikä lisää riskiä

Etenkin iäkkäät kroonisia sydäntauteja sairastavat ihmiset ovat alttiita pneumokokin aiheuttamille sairauksille. Jos sairas tai huonokuntoinen ihminen saa keuhkokuumeen ja joutuu sairaalahoitoon, on todennäköistä, ettei hänen toimintakykynsä enää palaa entiselle tasolle. Niinpä sydänsairauksista kärsivien on tärkeää suojautua pneumokokkitauteja vastaan.

Voit ehkäistä tartuntaa näin

 • Rokottautumalla voit suojautua pneumokokin aiheuttamia tauteja vastaan.
   
 • Rokotteen tehoon vaikuttavat monet tekijät, kuten rokote itse, rokotettavan kunto ja vastustuskyky sekä infektiopaine. Yleiskuntosi, ikäsi ja ravitsemuksesi määrittävät, miten tehokkaasti immuunijärjestelmäsi toimii. Infektiopaine tarkoittaa ympärilläsi vallitsevia oloja, jotka altistavat sinut tartunnoille.
   
 • Rokottautuminen ei ehkäise kaikkia keuhkokuumeita, sillä niitä aiheuttavat myös muut bakteerit ja virukset.
   
 • Huolehdi myös perussairautesi hoidosta noudattamalla lääkärisi ohjeita ja käyttämällä sinulle määrättyä lääkitystä.
   
 • Monipuolinen ruokavalio, liikunta ja lepo luovat hyvän perustan, jonka avulla ehkäiset pneumokokkien ja muiden bakteerien sekä virusten aiheuttamia infektioita.
   
 • Huolehdi käsihygieniasta tarkoin aina ja erityisesti influenssa-aaltojen aikana. Pneumokokin aiheuttama keuhkokuume, joka voi puhjeta influenssan jälkitautina, on iso riskitekijä kroonista sydäntautia sairastavalle.

Mistä tunnistan pneumokokki-infektion?

Melkein kaikki meistä kantavat nenänielussaan pneumokokkibakteereita lyhyitä tai pidempiä aikoja, mutta bakteerit eivät välttämättä aiheuta oireita. Jos olosuhteet kehossamme muuttuvat pneumokokin kannalta suotuisiksi, petollinen pöpö voi aiheuttaa infektion, joka voi olla lievimmillään poskiontelo- tai korvatulehdus.

Se voi äityä myös vakavaksi keuhkokuumeeksi, aivokalvotulehdukseksi tai verenmyrkytykseksi. On hyvä pitää mielessä, että näitä infektioita voivat aiheuttaa myös monet muut bakteerit ja virukset.

 

3 sairautta, jotka pneumokokki voi aiheuttaa

Onko olosi voimaton tai sekava? Tuntuvatko kädet kylmiltä, hakkaako yskä kylkiluita? Näin tunnistat vakavat pneumokokkisairaudet.

 

Keuhkokuume väsyttää ja yskittää

Keuhkokuumeen tunnusmerkkejä ovat nopeasti nouseva kuume tai alilämpö, kylki- tai vatsakipu sekä yskä, joka on alkanut näiden oireiden myötä. Saatat tuntea itsesi poikkeuksellisen väsyneeksi. 

Keuhkokuumetta on aihetta epäillä myös silloin, kun on potenut flunssaa tai nuhakuumetta, joka yhden kahden viikon kuluttua pahenee, ja olo huononee entisestään. Kova yskä jatkuu, ja hengityskin muuttuu raskaaksi.

 

Aivokalvotulehdus on vaarallinen

Jos yleiskuntosi romahtaa radikaalisti ja nopeasti, olet voinut saada pneumokokkibakteerin aiheuttaman aivokalvotulehduksen. Muita tämän sairauden oireita ovat esimerkiksi korkea kuume, päänsärky, tajunnan häiriöt ja pahoinvointi. Hyvin iäkkäillä tauti voi olla kuumeeton.

Viruksen aiheuttamaan aivokalvotulehdukseen ei tavallisesti ole täsmälääkettä. Bakteerin aiheuttamaa aivokalvotulehdusta hoidetaan antibiootein.

Bakteeriperäinen aivokalvotulehdus on tautina vaarallinen, sillä siihen menehtyy 10–20 prosenttia sairastuneista hyvästä hoidosta huolimatta. Noin 5–20 prosenttia taudin sairastaneista saa jälkivaurioita, joita voivat olla kuulon tai näkökyvyn heikkeneminen.

 

Verenmyrkytys nostaa kylmän hien

Jos pneumokokkibakteeri tai jokin muu bakteeri pääsee verenkiertoosi, saattaa seurauksena olla sepsis eli verenmyrkytys. Pneumokokin aiheuttama verenmyrkytys voi levitä esimerkiksi tulehtuneiden keuhkojen kautta verenkiertoon ja muihin elimiin.

Jos yleiskuntosi huononee nopeasti, oksentelet, tunnet olosi sekavaksi tai kylmän hikiseksi ja kätesi sekä jalkasi ovat kylmät, saatat potea verenmyrkytystä.

 

Faktaa pneumokokista

 • Pneumokokki on infektiosairauksia aiheuttava bakteeri. Erilaisia pneumokokkeja on tunnistettu runsaat 90, joista noin 30 aiheuttaa valtaosan sairauksista.
   
 • Pneumokokkibakteeri on merkittävä taudinaiheuttaja paitsi lapsilla, myös aikuisilla ja erityisesti ikääntyneillä.
   
 • Pikkulapset ovat riskissä sairastua pneumokokkitauteihin kehittymättömän immuunijärjestelmän vuoksi.
   
 • Vastaavasti ikävuosien karttuminen on vakavien pneumokokkisairauksien riskitekijä, sillä immuunijärjestelmä eli elimistömme puolustuskyky heikkenee iän myötä, jolloin meistä tulee alttiimpia infektioille. Lisäksi tietyt sairaudet heikentävät immuunipuolustusta ja näin altistavat pneumokokkitaudeille.Tällaisia sairauksia ovat diabetes, krooniset hengityselinsairaudet, sydäntaudit sekä tulehdukselliset sairaudet.
   
 • Muita altistavia tekijöitä ovat immuunipuutokset ja elinsiirrot sekä pysyvä immunosuppressiivinen lääkitys muusta syystä, esimerkiksi reuman vuoksi.
   
 • Sairastumisriskiä lisäävät tupakointi, runsas alkoholin käyttö sekä sydämen tai maksan vajaatoiminta. Käsienpesun ja terveiden elintapojen lisäksi pneumokokilta voi suojautua rokottautumalla.

   

7 tapaa suojautua pneumokokilta

 

1. Hoida perussairauttasi huolellisesti. Noudata lääkärin ohjeita ja käytä sinulle määrättyä lääkitystä. Käy säännöllisesti kontrolleissa, jotta olet selvillä, mikä on esimerkiksi sepelvaltimotautisi tilanne.

 

2. Pese kädet. Koska pneumokokkibakteerit leviävät pisaratartuntana ja käsikosketuksen välityksellä, hyvä käsihygienia on oiva tapa suojautua. Käsien pesu on tärkeää erityisesti influenssa-aaltojen aikana, sillä kosket päivittäin hissien nappuloita, ovenkahvoja ja muita pintoja, joita muutkin koskevat. Oikealla yskimistavalla vältät levittämästä bakteereita muihin. Yski ja aivasta hihan yläosaan tai paperinenäliinaan, älä kämmeniisi. 

 

3. Liiku riittävästi. Liikunnalla ja terveellisillä elämäntavoilla voit pienentää riskiäsi sairastua.

 

4. Nuku ja lepää. Säännöllinen uni edistää kehon tasapainoa, huono uni taas heikentää vastustuskykyä ja tuo herkästi liikakiloja, mikä altistaa sairastumiselle. Opettele rentoutumaan ja ajattelemaan myönteisesti.

 

5. Luovu turhasta. Tupakointi kannattaa lopettaa välittömästi, sillä se lisää riskiäsi sairastua pneumokokkitauteihin. Nauti samasta syystä alkoholia vain kohtuudella.

 

6. Ehkäise influenssaa. Rokottautuminen influenssakautena tarjoaa suojaa viruksen aiheuttamaa influenssaa vastaan, ja vastustuskykysi pysyy paremmin iskussa myös mahdollisen pneumokokin varalta. Pneumokokkitauteja esiintyy usein influenssan jälkitautina.

 

7. Suojaudu rokottautumalla myös pneumokokin varalta. Jos sinulla on krooninen sydänsairaus, olet pneumokokkisairauksien riskiryhmää.

 

Rokottautuminen ei suojaa kaikilta keuhkokuumeilta, aivokalvotulehduksilta ja yleisinfektioilta. Niitä aiheuttavat monet bakteerit ja virukset.